Landdag (1997 ~ 2019)
In 1997 vierde de Heilig Hartkerk haar 60-jarig jubileum. De kerk, m.n. het dak, was echter toe aan een grondige renovatie. Het eerder opgerichte feestcomitié ging over in het actiecomité “Laat het (Heilig) Hart spreken”. Dit actiecomité had als doel om geld in te zamelen voor de renovatie van het leidak van de H. Hartkerk van Altweerterheide.
Het initiatief van het actiecomité resulteerde uiteindelijk in een idee van Harrie Gubbels (†) om een dag te organiseren met oude landbouwmachines en oude tractoren en oude ambachten. Op 6 september 1998 was de eerste Landdag Altweerterheide een feit.
Twee organisatoren van het eerste uur, te weten Annie Kluitmans en Piet Bonten (†), zijn nog steeds betrokken bij de organisatie.
Naast de jaarlijkse honderden oude tractoren, oude landbouwmachines (meestal in werking te zien), tientallen oldtimers en vrachtwagens waren er ook oude ambachten te bezichtigen. De wisselende thema’s variërden van: diverse onderdelen met betrekking tot paarden, honden behendigheid, schapendrijven, brandblussen, enz… Voor de kinderen werden ook speciale activiteiten georganiseerd o.a. door scouting Sint Maarten. Op het evenemententerrein was een horeca gedeelte opgesteld waar men onder het genot van een drankje en een hapje kon genieten van live-muziek vaan een blaaskapel of het Altweerthei-jse zangduo Mark en Wilhelmien. De Landdag Altweerterheide was trouwens alleen mogelijk dankzij de enorme inzet van de vele, vele vrijwilligers en onze sponsoren.
De bezoekers van deze Landdag konden genieten van oude landbouwmachines en oude tractoren. Vanaf het eerste jaar was er volop belangstelling van zowel vele bezoekers als deelnemers. Later kwamen de oldtimers en oude vrachtwagens met uiteindelijk ook de oude ambachten en de demonstraties op het middenveld. De Landdag Altweerterheide was uitgegroeid tot een evenement dat jaarlijks op de eerste zondag van september vele duizenden bezoekers kon rekenen. Op de Landdag Altweerterheide herleefden de oude tijden met deelnemers uit verschillende provincies van Nederland, zelfs internationaal, nl. België en Duitsland.
Kom met mich mei-j nao de Landdag
Het Altweertse zangduo, Mark en Wilhelmien, heeft een swingend lied voor de landdag gemaakt “Kom met mich mei-j nao de Landdag”
Couplet:
Un dauwdruppel gleensterdj aan de wuivendje koeëre
De zon straaltj zien straol langs ’n tak aaf oppe wej
Unne noowe zoondig, d’n daag es geboeëre
De goudgaele gloed teikentj Altwieërterhej
In de verte huuër ich un paert met waage gaon
De blîkendje belkes bliêve stil beej mich staon
‘ne tractor met ploog zuktj ziên plek oppe wej
de tiêde herlaeve in Altwieërterhej
Refrein;
Kom mét mich mej nao de Landdag
Kom mét mich mej nao Altwieërthej
Trök in de tiêt van ut boeërelaeve
Det es woeë vae dieëze daag vur laeve
Kom mét mich mej nao de landdag
Kom mét mich mej nao Altwieërthej
Mien hand reiktj nao lang vervlooge tiêde
Kom pak ut vast ……………… kom mét mich mej
Couplet:
Unne mooter op stoûm dae drieëftj un graanmuuële aan
De smeede dij wêrreke, gaon dur fleenk tieëgenaan
D’n dörskast dae drejt, sluutj zien slaag in de maot
Un geweldjig spektakel, vör jônk en vör aod
Blaosmeziek kleenktj en kluuërtj de sfeer van de daag
Un brok in mien kael, ut maaktj mich efkes van slaag
Jao dit es de landdag in Altwieërterhej
Gae motj ut belaeve, now kom met mich mej
Refrein
Solo trompet
Refrein
De Landdag brîngtj os un stökske trök in de tiêt
Met Passie en trots geprissentieërdj doeër os dörp
Kom gaotj mét mich mej, nao Altwieërterhej.
Sint Teunis (17 januari - 1997 ~ 2019)
Sint Teunis, was een traditie die nauw verbonden was met de Teuniskapel, ook wel Altweerterkapel genoemd. Het betrof hier de jaarlijkse veiling van Varkenskoppen. Op de feestdag van de heilige Antonius, 17 januari, die samenviel met de “vroegere” winterkermis, bestond het gebruik dat de boeren uit de omtrek naar de kapel Sint Teunis kwamen met varkenskoppen en deze offerden. Hierna werden de koppen door de koster aan de meest biedende verkocht. Van de varkenskoppen werd toen de “Huitkieës” (zult) gemaakt. De opbrengst van de veiling was gedeeltelijk voor de instandhouding van de kapel en de armen bestemd.
Stichting Landdag heeft deze traditie tientallen jaren in ere gehouden. Echter er waren een aantal wijzigingen t.o.v. de traditie. Op de eerste plaats speelde zich deze activiteit niet meer bij de Kapel af maar in Altweerterheide. De varkenskoppen werden niet meer geschonken door de boeren, maar werden (helaas) aangekocht door de stichting. Tijdens de middag werden de koppen op ludieke wijze per opbod verkocht aan de bezoekers. Meestal werd zo’n kop dan terug geschonken en opnieuw in veiling gebracht. Tien maal achter elkaar was soms geen uitzondering.
Bij het eindbod mocht diegene uit een 6-tal kistje een keuze maken. In elk kistje zat achter een doek geschonken producten uit de regio, zoals ham, eieren, jam, kaas, etc… De opbrengst van de “veiling” werd gebruikt voor onderhoud aan de kerk. Tijdens de veiling konden bezoekers genieten van de plankje met lekkernij voor de interne mens. Natuurlijk echte snert op ambachtelijke wijze klaargemaakt en nog andere kleine hapjes uit grootmoeders tijd.
De middag werd telkens onderbroken met optredens van diverse plaatselijke artiesten en verenigingen, zoals een toneelstuk van de bonte avondartiesten en een muzikaal optreden door de Hei-jbeesembeengers en onze Mark & Wilhelmien.