Sint Teunis

Annulering evenement

Ongeveer een jaar geleden heeft een brainstormsessie met verscheidene verenigingen over een nieuwe invulling van het traditionele Vêrkusköpverkaup plaats gevonden. Uiteindelijk heeft het bestuur van Stichting Landdag ook nog zitten te worstelen met het idee om Sint Teunis met de Vêrkusköpverkaup een andere attractievere invulling te geven, die het geheel nieuw elan zou geven met nieuwe bezoekers.
Jammer genoeg zonder een succesvol resultaat!

We willen komend jaar daarom Sint Teunis met Vêrkusköpverkaup, januari 2020, niet laten doorgaan.
Stiekem hopen we dat er dan zoveel stemmen in protest opgaan en nieuwe ideeën komen dat dat dan een mooi moment zal zijn om de traditie alsnog weer op te pakken in 2021!
Om deze bijzondere traditie toch niet zomaar voorbij te laten gaan, willen we alle bezoekers na de Heilige Mis op zondag 19 januari 2020 een kop erwtensoep in de repetitieruimte aanbieden.

Evenement Sint Teunis

varkenskoppeSint Teunis, is een traditie die nauw verbonden is met de Teuniskapel, ook wel Altweerterkapel genoemd. Het betreft hier de jaarlijkse veiling van Varkenskoppen. Op de feestdag van de heilige Antonius, 17 januari, die samenviel met de "vroegere" winterkermis, bestond het gebruik dat de boeren uit de omtrek naar de kapel Sint Teunis kwamen met varkenskoppen en deze offerden. Hierna werden de koppen door de koster aan de meest biedende verkocht. Van de varkenskoppen werd toen de "Huitkieës" (zult) gemaakt. De opbrengst van de veiling was gedeeltelijk voor de instandhouding van de kapel en de armen bestemd.

Heden ten dagen behoud Stichting Landdag deze traditie in ere. Echter er zijn een aantal wijzigingen t.o.v. de traditie. Op de eerste plaats speelt zich deze activiteit niet meer bij de Kapel af maar in Altweerterheide. De varkenskoppen worden niet meer geschonken door de boeren, maar worden (helaas) aangekocht door de stichting. Tijdens de middag worden de koppen op ludieke wijze per opbod verkocht aan de bezoekers. Meestal wordt zo'n kop dan teruggeschonken en opnieuw in veiling gebracht. Tien maal achter elkaar is soms geen uitzondering.

Bij het eindbod mag diegene uit een 6-tal kistje een keuze maken. In elk kistje zit achter een doek geschonken producten uit de regio, zoals ham, eieren, jam, kaas, etc... De opbrengst van de "veiling" wordt gebruikt voor onderhoud aan de kerk. Tijdens de veiling kunnen bezoekers genieten van de plankje met lekkernij voor de interne mens. Natuurlijk echte snert op ambachtelijke wijze klaargemaakt en nog andere kleine hapjes uit grootmoeders tijd.
De middag wordt telkens onderbroken met optredens van diverse plaatselijke artiesten en verenigingen, zoals een toneelstuk van de bonte avondartiesten, muzikaal optreden door de Hei-jbeesembeengers en onze Duo Double You M.

Stichting Landdag - KvK. 12053786