logolanddag.gif

Volg ons ook op:

facebooklogo twitterlogo instagramlogo

Sint Teunis

Sint Teunis

Stichting Landdag Altweerterheide organiseert naast de jaarlijkse Landdag, ook de St. Teunismiddag (Varkenskop verkopen) in Altweerterheide.
foto varkenskop
Een traditie die nauw verbonden is met de Teuniskapel, ook wel Altweerterkapel genoemd. Het betreft hier de jaarlijkse veiling van Varkenskoppen. Op de feestdag van de heilige (17 januari), die samenviel met de "vroegere" winterkermis, bestond het gebruik dat de boeren uit de omtrek naar de kapel kwamen met varkenskoppen en deze offerden. Hierna werden de koppen door de koster aan de meest biedende verkocht. Van de varkenskoppen werd toen de "Huitkieës" (zult) gemaakt.
De opbrengst van de veiling was gedeeltelijk voor de instandhouding van de kapel en de armen bestemd.

Heden ten dagen behoud Stichting Landdag deze traditie in ere. Echter er zijn een aantal wijzigingen t.o.v. de traditie. Op de eerste plaats speelt zich deze activiteit niet meer bij de Kapel af, maar in 1 van de twee zalen die Altweerterheide rijk is. De varkenskoppen worden niet meer geschonken door de boeren, maar worden (helaas) aangekocht door de stichting. Tijdens de middag worden de koppen op ludieke wijze per opbod verkocht aan de bezoekers. Meestal wordt zo'n kop dan teruggeschonken en opnieuw in veiling gebracht. Tien maal achter elkaar is soms geen uitzondering. De opbrengst van de "veiling" wordt gebruikt voor onderhoud aan de kerk. Naast de verkoop van varkenskoppen worden er tijdens de middag ook nog loten verkocht, waarbij er leuke prijsjes te winnen zijn.

De middag wordt onderbroken met optredens van diverse plaatselijke artiesten en verenigingen. Zo zijn er optredens van het jeugd en ouderenkoor er zijn optredens van de volksdansgroep en ook de bonte avondartiesten geven acte de presence. Het geheel wordt muzikaal omlijst door de Hei-jbeesembeengers.