logolanddag.gif

Volg ons ook op:

facebooklogo twitterlogo instagramlogo

Algemeen

Under Construction

 
De website van de Landdag wordt heringericht.

Hij zal de komende weken offline zijn.

 

Historie Landdag Altweerterheide

loterij 1997In 1997 vierde de Heilig Hartkerk haar 60-jarig jubileum. De kerk, m.n. het dak, was echter ook toe aan een grondige renovatie. Het eerder opgerichte feestcomitié ging over in het actiecomité "Laat het (Heilig) Hart spreken". Dit actiecomité had als doel om geld in te zamelen voor de renovatie van het dak van de H. Hartkerk van Altweerterheide.

Het initiatief van het actiecomité resulteerde uiteindelijk in een idee van Harrie Gubbels (†) om een dag te organiseren met oude ambachten. Op 6 septembschilderinglanddagker 1998 was de eerste Landdag Altweerterheide een feit.  De bezoekers van deze Landdag konden genieten van oude landbouwmachines en oude tractoren. Vanaf het eerste jaar is er volop belangstelling van zowel kijkers als deelnemers. Inmiddels is dit evenement uitgegroeid tot een cultureel historisch festival in Midden-Limburg.

Twee organisatoren van het eerste uur, te weten Annie Kluitmans en Piet Bonten, zijn nog steeds actief in het bestuur van de Landdag Altweerterheide.

 

Activiteiten

De Stichting Landdag organiseert twee jaarijkse evenementen:

  • varkenskoppeSt. Teunis

    Het betreft hier de jaarlijkse veiling van Varkenskoppen. Sint Teunis is de beschermheer van het vee, in het bijzonder van de varkens. Op de feestdag van de heilige Sint Teunis (17 januari), die samenviel met de "vroegere" winterkermis, bestond het gebruik dat de boeren uit de omtrek naar de kapel kwamen met varkenskoppen en deze offerden. Hierna werden de koppen door de koster aan de meest biedende verkocht. De opbrengst van de veiling was veelal voor de armen bestemd.

  • Landdag Altweerterheide

    De Landdag is een evenement dat jaarlijks op de 1e zondag in september vele duizenden bezoekers trekt. Op de Landdag herleven de oude tijden. Naast de jaarlijks vaste thema's hebben we ieder jaar wisselende thema's.
    De vaste thema's zijn: oude tractoren, oude landbouwmachines, oldtimers en oude ambachten.