Sint Teunis was erg gezellig!

Zoals u waarschijnlijk wel zult weten is Sint Teunis een traditioneel feest in onze regio. Een traditie die nauw verbonden is met de Teuniskapel, ook wel Altweerterkapel genoemd. Het betreft hier de jaarlijkse veiling van Varkenskoppen. Op de feestdag van de heilige (17 januari) bestond het gebruik dat de boeren uit de omtrek naar de kapel kwamen met varkenskoppen en deze offerden. Hierna werden de koppen door de koster aan de meest biedende verkocht. Van de varkenskoppen werd toen de "Huitkieës" (zult) gemaakt. De opbrengst van de veiling was gedeeltelijk voor de instandhouding van de kapel en de armen bestemd.

Dit jaar werd Sint Teunis in de Gandcafé De Paol te Altweerterheide op zondag 20 januari j.l. gepresenteerd. Dit jaar kon je je laten verrassen door een ambachtelijk samengesteld Sint Teunis Plênkske. 

sintteunis3De Verkuskôpverkaup werd weer vol enthousiasme en op zeer ludieke wijze gepresenteerd door Geer Rietjens en Jan houben. Zoals de laatste jaren kon degene die het bod had gekregen kiezen uit een toren van 6 kistjes met allerlei leuke verassingen.

Het geheel werd telkens afgewisseld met een muzikale onderbreking van ons Taizëkoor, de De Hei-jbezeembeengers en natuurlijk weer ons duo WM.

Zoals elk jaar kregen we ook bezoek van de jeugdprins Tariku en natuurlijk ons medebestuurslid en prins Peter V van de Hei-jknuiters

 

Het geheel was toch weer een gezellige middag van het traditionele Verkuskôpverkaup. Stichting Landdag wil deze traditie graag in ere houden. Ideeën voor volgende jaren zijn van harte welkom en kunt u ons Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .